Visit Cart Search
Visit Cart

Loft 9B

Created by architect/interior designer couple Dimitar Karanikolov and Veneta Nikolova, Loft 9B takes the attic apartment of a Sofia, Bulgaria development and turns it into a trove of interesting ideas. At the center of the space is the bathroom, set atop the building's elevator shaft and clad with concrete panels, while the building's proximity to its neighbors forced the pair to create their own privacy by lining the terrace with cantilevered aluminum planters. The bedroom's wardrobe is meant to look like a suitcase — it was so popular amongst visitors it spawned its own company — and helps hide the guest bed and bath, complete with a tub that's sunk into the floor. The ventilation ducts are clad in black metal, so as to not distract from the arched ceiling, and blend in well with both the magnetic Edison lamps attached to it and the rest of the couple's custom designed furniture.

Photos: Minko Minev / Georgi Petev / Dimitar Karanikolov

  • Copper Canyon Cocktail Bar

    Hanging over the edge of a cliff with views of Basaseachic Falls, Copper Canyon Cocktail Bar would be not just a drinking and dining destination, but a tourist attraction as well. This design concept from the fittingly named Tall Arquitectos would see you enter the space via a set of stairs that travel underneath a small pool, to the left of the entrance for the upper observation deck. Once below, you'd find a bar on one side of the squarish space, with tables set around the outside to let diners enjoy the panoramic views, and a glass floor in the center of the structure that makes just walking to the restroom an adventure. Just a proposal for now, we can only hope such a structure will redefine "adventurous dining" in the future.

    Photos: Tall Arquitectos

  • Husaro House

    Set atop a plateau on the Stockholm archipelago, the Husaro House overcomes its humble building materials with a clever design. The square structure is split into two levels, with an open ground level that houses the kitchen, bathroom, living area, and stairs, and an upper floor that plays host to the bedrooms and a playroom. Added lighting is provided by a skylight that runs along the top edge of the pitched roof, as well as large sliding windows. Glazed sliding doors provide access to the outdoors, while bent plywood between the glulam beams provides a sense of direction, and the folded black sheet metal cladding lets the exterior stand out among the surrounding trees.

    Photos: Ake Eson Lindman / Tham & Videgard Arkitekter