Visit Cart Search
Visit Cart

Seehaus

Built as a holiday home on the shores of a royal-owned lake not far from Vienna, the Seehaus uses its horseshoe-shaped structure to great effect. Inside the building, which is clad in blackened timber panels, are five bedrooms, multiple living areas and bathrooms, and a sauna, with plenty of glass on the northern side, and south-facing glazing limited to areas shadowed by the neighboring building. In the center is a patio/courtyard that provides plenty of outdoor living space, while providing views of the water and evening sunsets.

Photos: Maximilian Eisenköck

  • LM Guest House

    Set next to a pond in upstate New York, the LM Guest House is an award-winning mix of glass, steel, and wood. The structure was designed to be as sustainable as possible, and thus takes advantage of geothermal heating and cooling, radiant floors, motorized shading, solar panels, and rainwater harvesting. An open floor plan connects the living, kitchen, and sleeping areas, while a slatted wood core hides the mechanical systems, bathrooms, and storage. The entire facade is made of glass that was pre-fabricated off site, supported by a steel frame that cantilevers over the the living areas and provides contrast with the natural white oak detailing.

    Photos: Paul Warchol / Desai Chia Architecture

  • Little House on the Ferry

    Inspired by a series of sketches that showed the traditional summer house broken into multiple structures, the Little House on the Ferry is a modern multi-building seasonal hideout. The property on Vinalhaven Island in Maine sits next to a former quarry, creating an even more rocky landscape, and is home to three small buildings. The main space houses the living area, a bathroom, and the kitchen, and is connected to the other two buildings — which hold a single bathroom and bedroom each — by an exterior deck. All three were built in a factory using cross-laminated timber and hauled to the site, reducing both cost and impact, and use a system of sliding screens to provide privacy or alternately let in the views of Penobscot Bay.

    Photos: Trent Bell / GO Logic Architecture