Gemma Observatory

Sitting on a foundation of granite bedrock in central New Hampshire, the Gemma Observatory ditches the traditional dome model for a more geometric form. The private observatory mimics its surrounding landscape, expanding upon its rocky terrain with its angular design and gray facade, established by a lock-seamed zinc siding. In contrast to the stone-like exterior, the inside carries a warm palette created with a fir plywood lining. The ground floor offers a haven for rest and research, while a spiral staircase leads to an exterior observation platform. The top level houses the main astronomical viewing tower. A sliding door exposes the telescope to the night sky where views of Polaris can be seen.

Photos: Anmahian Winton Architects

  • Modern Lodge

    Overlooking Weatherby Lake, the Modern Lodge reimagines the traditional lakeside retreat. The home is comprised of two stacked volumes, resulting in a simple rectangular form. To counteract the contemporary design, the main structure is covered in a timber cladding giving the facade a rustic quality, while the private wings are clothed in a clean white stucco. The interior follows the same contrasting aesthetic with a mix of clean lines, blackened steel, and warm woods. Large double height windows create a constant connection to the outdoors by providing both water-front views, as well as entry to a covered deck where the surrounding landscape can be enjoyed first-hand.

  • Phillip Island House

    Set along the rugged shore of Bass Straight, the Phillip Island House is a modular home with unparalleled views. The structure is composed of two rectangular volumes — one clad in zinc and the other in teak. Timber planks form the garage facade, extending beyond the walls and around the rear of the home, creating a private courtyard. Within its walls sits a pool as well as an outdoor space to enjoy the seaside setting away from from the harsh coastal winds. The main house is located in the zinc wing, consisting of four bedrooms and an open kitchen, dining, and living area. Its linear layout follows the coastline, allowing for prime views of the neighboring beach through the floor-to-ceiling glazing.

    Photos: John Madden / Modscape

Your cart

× Close
Total

Free ground shipping in the U.S.
International rates at checkout.
Returns & Refunds

Crate