New Paltz House

Most home renovations focus primarily on the inside. The New Paltz House instead makes its mark with an all-new exterior. The residence was previously clad in T-111 siding, with no insulation, an aging roof, and old windows. With an edict from the owner that the new treatment be as maintenance-free as possible, the architects clad the rectangular building in a mix of charred Shou-Sugi Ban wood siding and fiber cement panels, with the former marking the double-height areas and the latter split at the base of the second level with wider panels at the bottom and narrower strips at the top. During the process, the home's exterior was stripped to the studs to allow for installation of new insulation, and the drafty windows replaced with moden triple glazed units that suit the new aesthetic while improving the home's overall energy efficiency.

Photos: Alan Tansey / AlexAllen Studio

  • Viggso Cabin

    Residing on a remote island in the Stockholm archipelago, the Viggso Cabin takes advantage of its coastal setting with its elevated foundation. A sereis of posts raise the home off the ground to perserve the plot's natural landscape and to lift the view from the interior above the surrounding pines. The ground floor is divided between a master, kitchen, and a double-height living room, while the guest rooms are housed in the upstairs loft. Extending off the front of the exterior, a timber deck with a sheer roof stretches out toward the water, with a staircase that runs from the deck to a private beach.

    Photos: Mikael Olsson / Arrhov Frick Arkitektkontor

  • Safir House

    Set on a plot of open prairie land near Jackson, Wyoming, the Safir House makes the most of its location by orienting the home's myriad windows to maximize views of the Grand Tetons. The view can be seen through the main entrance all the way through to the open kitchen, dining, and living space. As the family soon outgrew the main house, a guest home was recently added, with a sunken driveway preserving the views. The exterior of both buildings is finished in reclaimed wood and hand-fabricated steel cladding meant to corrode over time, and the two work together to complete the shape of the courtyard.

    Photos: Ward + Blake Architects

Your cart

× Close
Total

Free ground shipping in the U.S.
International rates at checkout.
Returns & Refunds

Crate