Gemma Observatory

Sitting on a foundation of granite bedrock in central New Hampshire, the Gemma Observatory ditches the traditional dome model for a more geometric form. The private observatory mimics its surrounding landscape, expanding upon its rocky terrain with its angular design and gray facade, established by a lock-seamed zinc siding. In contrast to the stone-like exterior, the inside carries a warm palette created with a fir plywood lining. The ground floor offers a haven for rest and research, while a spiral staircase leads to an exterior observation platform. The top level houses the main astronomical viewing tower. A sliding door exposes the telescope to the night sky where views of Polaris can be seen.

Photos: Anmahian Winton Architects

Your cart

× Close

Free ground shipping in the U.S.
International rates at checkout.
Returns & Refunds